torsdag 11. april 2013

Støre strammer inn sykehusenes tidsfrister

I kjent stil legger politikerene (Støre) nok en gang føringer for hvordan de ønsker at rikents tillstand skal være. Logikken er at når vi "endrer på kartet" så følger terrenget etter.  Denne gangen er det sykehusene som må levere bedre behandlingsgarantier.

Å drifte et sykehus økonomisk er på mange måter relativt enkelt. Tjenesten er gratis, slik at det er umulig å tjene penger på det, og bevilgningene fra staten må brukes etter bestemte kriterier. Problemene dukker opp når det skal fastsettes stykk pris på pasienter, relatert til diagnoser, der økonomer effektivt kan beregne, selektere og analysere hvilke pasientgrupper som blir mest lønnsomme. Og hva annet valg har de respektive sykehusene når kravet er:

Behandling av flere pasienter, med mer avansert utstyr, flere undersøkelser og moderne metoder på kortere tid en før, med mindre personell og kutt i budjsett.

Sykehusene  tilpasser seg systemet, og systemkravene etter beste evne.

Løsningene finnes, og det står ikke på økonomien. Det er sammfunsøkonomisk svært gunstig å få folk raskest mulig tilbake ut av helsekøen. For å behandle flere pasienter, utføre mer avanserte behandlinger, ivareta behovet for sikkerhet og kvalitet må det også satses på personell, kompetanse og utstyr. Vanskeligere er det ikke.

Først når det offentlige bruker sin fulle kapasitet, og politikerene åpner for at private aktører får levere rest behovet så vil problemet med ventelister være løst.

Små operasjonsteam fra privat sektor står i dag nærmest i kø for å få lov å bistå med effektive operasjoner av ventelistepasienter. Spesiellt innenfor ortopedi, og annen dagkirurgi som utgjør mye av venteliste pasientgruppen.

 Dette frigjør samtidig offentlige sykehus fra rutineoperasjoner og de kan i større grad konsentrere seg om eksempelvis kreft kirurgi og akuttberedskap. Det har nylig blitt gitt løfter om nye bryst til alle som har vært brystkreft operert, men fremdeles har vi flere svært effektive dyktige private fagmiljøer som står med betydelig rest kapasitet. Samtidig som Pasientkøen vokser.

Ryggoperasjoner, slankeoperasjoner for sykelig overvektige, etterbehandling med plastikkirurgi, øre-nese-hals,  er noen av områdene kapasiteten er stor innen privat dagkirurgi, mens staten ikke ønsker å ta i mot hjelpen de kan få fordi det "ikke skal lønne seg å drive privat helsevirksomhet i Norge" Dette er en sannhet vi må være bevisst på, og vi kan ikke forvente at kapasiteten bedres, når private operasjonsstuer står ubrukt og stengt flere dager i uken.

La det offentlige gjøre det de er gode på, og utnytt ressursene optimalt, vurder gjerne flere heltidsstillinger. Tillstreb en personalpolitikk som tar vare på de ansatte. Lei inn ekstra ressurser i perioder det det er behov, og bruk da leverandører som står for kvalitet og kompetanse.

Vi må slutte med å være redd for å utnytte privat kapasitet som kan få folk friske, og raskere tilbake i arbeid. La det være lov å tjene penger på privat helsevirksomhet, når klinikker bidrar positivt i samfunnet, og gjør en jobb svært mange setter stor pris på.

Ikke alle passer inn i offentlig helse. enten grunnet turnus belastning, trivsel, eller praktiske løsninger som barhehage  etc. Enkelte mennesker har behov for den fleksibilitet en privat arbeidsgiver gir, og de har oftest lang erfaring fra det offentlige. Monopol gir ikke lave priser, eller effektiv behandling. Litt konkurranse skader ikke, tvert imot.

Politikerene må  tilrettelegge for at sykehusenes tidsfrister kan realiseres!





Kjell Matzow
Daglig leder MKS24

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar