torsdag 25. oktober 2012

Føler at sikkerheten er godt ivaretatt






Et Super Puma EC 225 av denne typen måtte nødlande i britisk sektor  Mandag ettermiddag
.






De 19 personene slapp med skrekken da Super Puma-helikopteret de satt i måtte nødlande i Nordsjøen utenfor kysten av Skottland på mandag.

Som et resultat av nødlandingen er samtlige 52 av helikoptertypene Eurocopter EC 225 og AS332 Super Puma som er i trafikk i Storbritannia og Norge satt på bakken inntil granskingen av nødlandingen er avklart. 21 av disse er i trafikk i Norge.


Problemer med girboks og oljetrykk

Det er de tre britiske selskapene CHC, Bond Helicopters og Bristow som har satt de to aktuelle helikoptertypene på bakken.

– Maskinene gjennomgår for tiden en grundig teknisk inspeksjon som følge av hendelsen ved Shetlandsøyene, sier daglig leder, Rene de Jong, i Bristow til Aftenbladet.no.

Det er ennå ikke kjent hva som førte til at helikopteret fra britiske CHC måtte nødlande i sjøen i 16-tiden norsk tid mandag. Ifølge avisen skal likevel mye tyde på at det har vært problemer med helikopterets girboks og oljetrykk.

Super Puma-helikopteret som gjorde nødlandingen var relativt nytt.

Fire nødlandinger

Det er ikke første gang en av disse to helikoptertypene har vært nødt til å nødlande i sjøen. De fire siste årene har det vært fire nødlandinger på sjøen med de to typene som nå er satt på bakken.
Siste gang var mai i år da skjedde i mai i år da en EC-225-maskin med 14 personer ombord måtte nødlande øst for Aberdeen.


Nordsjøen er en av Norges tryggeste arbeidsplasser, og alt personell går regelmessig gjennom realistiske øvelser. Kjell Matzow mener sikkerheten er i en egen klasse  på Nordsjøen og at det er betryggende for personell som arbeider ute på feltet at 52 helikopter nå er satt på bakken frem til en teknisk undersøkelse kommer til en grundig konklusjon før de igjen blir satt i drift. Det er alltid noen som mister en ferietur, eller konsert, men det viktigste av alt, og overordnet fokus for arbeidet ute på feltet er "alle sammen trygt hjem" sikkerhet går foran alt annet!

Som daglig leder i MKS24 med personell utleid både på Norsk og Internasjonal sektor, føler Matzow et spesielt ansvar for sikkerheten til alt personell. Totalt 5 år som IK-HMS koordinator, og nå i nyere tid oppdrag utført i regi av MKS24 føles Nordsjøen fremdeles som en trygg arbeidsplass, så lenge alle har respekt for de ekstreme forholdene.
 "jeg var selv offshore da aktuelle HK nødlandet, og hadde kort tid i forveien sendt hjem en kollega som var ferdig på sitt skift" Nordsjøen er som en stor familie, og alle tar vare på hverandre. Det blir alltid litt spesiell stemning når slike hendelser intreffer.

Helsesektoren har mye å lære av sikkerhetsarbeidet som foregår her ute. Nå arbeides det systematisk og målrettet innen MKS24 for å integrere flere av Nordsjøens viktige sikkerhets verktøy også på land Arbeidet pågår nå ved Norske sykehusavdelinger og klinikker. Effekten er synlig, og responsen stort sett positiv, selv om enkelte regerer skeptisk når de hører ordet "avvik" -men uten fokus på avvik, blir vi aldri bedre, og uten en kontinuerlig prosess har vi ikke forbedringspotensiale. Dette kan vi lære av denne hendelsen, og Offshore bransjen generellt.



Super Puma-helikopter (Foto: Wikipedia)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar