søndag 30. september 2012

Fordeler ved å bruke registrert bemanningsforetak ved innnleie av ekstrapersonell

MKS24 AS
-fordeler ved å bruke registrert bemanningsforetak ved innleie av ekstrapersonell.

I Norge krevers det godkjenning fra Arbeidstilsynet for å leie ut personell i arbeidslivet. For å få tillatelse til dette må foretaket dokumentere IK-HMS rutiner, økonomisk kapasitet, skatteforhold, kontaktpersoner og opprettholde en standard i samsvar med Norsk lovgivning i arbeidslivet.

Et bemanningsforetak har følgende ansvar:

Fullt arbeidsgiver ansvar inkludert ansvar for sosiale kostnader, sykdom, arbeidsgiver avgifter.
Ansvar for fagutvikling, og vedlikehold av nødvendige ferdigheter.
Yrkeskade forsikring.

Et bemanningsforetak vil i de fleste tilfeller også tilby:

Alternativer ved akutt sykdom (syk vikar)
Utvelgelse og opplæring i forkant av arbeidet
Service og bistand ved behov.

Situasjonen for de aller fleste frittstående konsulenter er følgende:

-mangelfull yrkeskadeforsikring (lovpålagt)
-mangelfull, eller mangelende dokumentasjon skatt og økonomi
-ingen alternativ løsning ved egen sykdom
-ingen fast kontaktperson / service.

Dette har følgende konsekvenser for klinikker som benytter ENK - Konsulenter

Bedriften vil av myndigheter i mange tilfeller bli tolket som juridisk arbeidsgiver når arbeidsforholdet ligner en normal ansettelse (arbeidstid, rutiner som utføres) Uavhengig om konsulenten fakturerer eller skriver timeliste og mottar lønn vil skattemyndigheter innkreve arbeidsgiver avgifter. Ved flere tilfeller der klinikker leier inn ENK har dette blitt gjort. Klinikken blir av skattemyndigheter juridisk tolket som ordinær arbeidsgiver og ansvarlig for både yrkeskadeforsikring, sosiale kostnader inklusive kostnader ved sykdom på lik linje med annsatt, og må selv finne erstatning ved sykdom.Dette er et ansvar som alternativt ligger hos vikarbyrå når innleid personell er formidlet via godkjent leverandør.

Det har vært tilfeller der bedrift som har benyttet enkeltmannsforetak over tid i “arbeidstagerlignende forhold” og der enkeltmannsforetaket ikke har oppfylt sine skatteforpliktelser blitt soliditets pålagt av skattemyndighetene og ansvarligjort for aktuelle skattekrav som opprinnelig ble rettet mot person, og etterbetaling av arbeidsgiver avgifter.

Skattevesenet har tolket dette som “arbeidsgiver ansvar” siden oppgavene har vært utført i samsvar med “arbeidstagerlignende forhold” 

Mks24 innehar alle nødvendige tillatelser for utleie av personell, og har direkte arbeidsgiveransvar for sine konsulenter og medarbeidere. Dette sikrer forutsigbar kvalitet, og sikkerhet for alle parter. 

Vi anbefaler derfor bruk av godkjent vikarbyrå som kan dokumentere kompetanse innen relevant fagområde for innleie av ekstrapersonell fremfor egne "vikarpool" som krever tid, og legger et økt ansvarsforhold over på klinikken/avdelingen. På den måten sikres at bemanningen ikke overskrider aktuelle forsikringsavtaler, arbeidsgiverforhold med mulige påfølgende krav om fast ansettelse eller erstatning ved sykdom og ved fravær blir også effektivt eliminert, og ansvaret overlatt til Vikar leverandør.

Mks24 -spesialist innen helse bemanning.  Godkjent av arbeidstilsynet.

www.mks24.no









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar